mandag den 8. juli 2013

DIY - gamacher

Dette er bare en lille idé. Det er ikke fordi jeg har opfundet den dybe tallerken, men måske har du bare ikke lige tænkt at det var en mulighed.

Tag et par gamle gamacher som du ved sidder godt på dit barn.
Du skal klippe dem i stykker og kan ikke bruge dem igen bag efter, så du skal ikke gøre det med de dyre ynglings gamacher - men tænk på, hvor meget du sparer ved ikke at skulle købe et eller andet håbløst snitmønster, som meget muligt har en dårlig pasform eller slet ikke svarer til den størrelse der ellers står anført - Du har sikkert prøvet det - Spild af penge og tid!
Du kan også købe et billigt par i fx. H&M som har en god pasform. Det smarte er at du kan prøve dem på dit barn inden, så du er sikker på at de passer.

Jeg har købt et par til 49.95 kr
1: Vend vrangen ud.
2: Klip præcist langs overlockanten - altså klip sømrummet/overlocken af.
Vær præcis.
Pas på du ikke klipper for meget af, for så bliver det endelige resultat for småt. Giv dig tid til at gøre det omhyggeligt.
3: Du kan nøjes med at klippe det ene bukseben fri. Klip elastikken over i sammensyningen. Lad bare sidde og gør ikke noget ved oplægningen forneden i buksebenet.
4: Stryg hele stykket, så det er flat og pænt.
 5: Nu er det udklippede stykke din mønsterdel UDEN sømrum. Tegn et kryds på stykket. Det skal ligge vinkelret på benets nederste kant og krydse vinkelret lige i skridbuernes spidser, som vist på billeder. Den lodrette streg er nu din trådretning.
 6: Mål bredden aller nederst på buksebenet. I dette tilfælde måler den 14 ( str 86)
 7: Tegn en firkant (kvadrat) i papir som har samme mål som den nederste kant. I dette tilfælde blev min firkant 14x14 cm. Den skal bruges til at afslutte buksebenet pænt. Lad os kalde den MANCHETTEN.
 9:Til gamacher skal du bruge jersey. Helst en der strækker sig meget. Er der ikke nok stræk i stoffet, vil bukserne ende med at være for små.
10: Lig stoffet dobbelt. Placer mønsterdelene  på stoffet - husk at det er vigtigt at du følger trådretningen. Dvs den lodrette streg på mønsterdelen, skal ligge helt diagonalt med stoffets egkant. Tegn 1 cm sømrum rundt om alle delene. I toppen af buksen, der hvor elastikken skal sidde, tegner du 2 cm sømrum til ombuk.
11: klip delene ud efter den streg du har tegnet
12: Nu skal du igang med at sy, så start med at fjerne mønsterdelene. Lig de to MANCHETTER med ret siden opad
 13: Fold hver manchet midt på RET MOD RET som på billedet.
14: Hver manchet overlockes sammen på den lange led, så du nu har to rør.
15:Overlock skridtbuerne sammen - ret mod ret. Den korte er "midt for" og den lange er "midt bag"
16: Sy de inderste besømme sammen, skridtbuerne mødes pænt over hinanden.
 
17: Nu er bukserne og manchetterne syet sammen
 18: Fold manchetterne på midt, så den bliver halv så lang og overlockken ligger gemt inden i.
(Skærer den lige ud i pap med 4 billeder, så du kan se det fra alle vinkler)
 19: Lig en manchet ind i hvert bukseben og sy dem fast. Du skal sy alle 3 lag sammen i en omgang
 20: Vend retsiden ud. Hvis du synes manchetterne er for lange kan du give dem et lille ombuk, men de er ret fine på, også selv om de er for lange - og så er der plads til at vokse i dem.
21: Nu mangler du kun elastikken. Du skal bruge en som er 2 cm bred. Mål dit barn om maven. Klip en strimmel som svarer til målet. Klip uden sømrum da elastik udvider sig en smule når du overlocker den på. Jeg anbefaler at du bruger en ordentlig kvalitets elastik.
 22: Sy elastikken sammen som en ring (på alm. symaskine) Lig enderne ind over hinanden. Sådan ca 1,5 cm
23: Inddel både elastik og buksekanten i 4 lige store "lagkage stykker". Man kan også sige at du skal sætte en nål i både nord, syd, øst og vest. Jeg undlader at sætte en nål lige i sammensyningen på elastikken. På buksen bruger du "midt for" og "midt bag" sømmen som nord og syd.
 24: Lig elastikken ned i buksen på vrangsiden. Placer evt sammensyningen mellem nord og øst. Sæt elastikken fast til buksen med nåle i de 4 punkter.
25: Overlock elastik og buks sammen i den øverste kant. Elastikken skal meget gerne forekomme for lille, træk derfor let i den mens du syer så den kommer til at passe til omkredsen på buksen.
PAS PÅ nålene når du overlocker, overlockeren døer hvis du syer ind i en nål!!!
 26: Fold elastikken ned i buksen. Stoffet skal ligge stramt om elastikken. Sæt igen en nål i nord, syd, øst og vest
27: Sy elastikken fast ved at sy ned i overlocken, på din almindelige symaskine, mens du trækker i elastikken. Hvis du ikke trækker, kan elastikken ikke strække sig og bukserne bliver svære at få på.
Jeg starter altid en stikning ude i den ene side, i stedet for midt bag. Det er mindre synligt og meget pænere.
FINITO!!

Et par gode råd:

Det fungerer ikke ret godt at lave løbegang og trække elastik igennem i jersey. Denne metode hvor du overlocker elastikken fast, bliver meget flottere og ser mere professionel ud.

Jeg synes heller ikke jeg har set ret pæne resultater, ved almindelig oplægning med tvillingenål forneden i buksebenene. Manchetmetoden er meget flottere og sidder altid pænt på benet. Da omkredsen ofte er ret lille, bliver det tit en sjusket stikning, fordi det er svært at komme til. Du kan også risikere at komme til at trække mens du syer og ender med en trompetbuks.

Du kan også gøre det med et par gamacher i din egen størrelse.

Har du ikke en overlocker, så synes jeg du skal begynde at spare sammen nu! Måske kan din symaskine lave en eller anden elastisk søm som kan bruges til en start. Kig i din manual.

Har du spørgsmål så skriv endelig. Jeg modtager meget gerne kritik, så hvis der er nogle af punkterne som er svære at forstå så sig til.

På forhånd tak og god arbejdslyst!35 kommentarer:

 1. Jeg er helt vild med stoffet, er det noget jeg kan få fat på et eller andet sted ?
  Og god DIY!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har købt det hos stofdillen, men jeg købte den sidste meter. Det er så uforskammet pænt!

   Slet
 2. En fantastisk tutorial, Line. Tak fordi du deler :-)

  SvarSlet
 3. Fantastisk DIY, skønt du gider bruge tid og krudt på det :-D Og lækkert stof!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror også jeg skal bruge resten af mit krudt på at holde fri nu og nyde solen:-)

   Slet
 4. Fantastisk DIY!! Har en overlocker, som jeg aldrig er kommet igang med, dette må være skubbet. Tak!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja se at komme igang! Det er sjovt og så nemt selv at sy og især når nu du er en heldig overlock ejer.

   Slet
 5. Fin DIY, de gamacher er bare super, i aften skal jeg igang - for tøsen render jo rundt i dem hele tiden (ok ikke lige nu med den skønne sol, men ellers).
  Kh.
  Karen

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karen. Håber du fik syet....og vejret....det er jo blevet til gamachevejr igen....i hvert fald helt overskyet og gråt her hos os....damn....

   Slet
 6. Sejt! Tusind tak for en god tutorial :)

  SvarSlet
 7. Du er fantastisk Line.. God sommer😊

  SvarSlet
 8. Tak! Skal helt sikkert i gang med at sy en stak til mig selv til det meget savnede efterår :) god sommer!

  Klem Pernille

  Ps. Har modtaget fakturaen. Mange tak for den også

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pernille. God arbejdslyst...Savnede efterår, er du skør????? Godt du har fået fakturaen! Kh Line

   Slet
 9. Lækker lækker lækker DIY Line ! TAK fordi du deler, jeg går nu endelig igang med at spare op til en overlocker - jeg skal lave gamacher til både mig selv og mine piger.

  Kram Maria.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, Maria. Det er nemlig en helt genial ting selv at sy og du bliver så glad for en overlocker. Jeg tror lige jeg vil skrive lidt om hvilken en jeg anbefaler, for der findes nemlig mange som er helt vildt dårlige og det er for surt at bruge sine penge på en af dem når der findes nogle helt vildt gode.
   Kram

   Slet
 10. Tak for super DIY, Line. Stoffet (Liberty, of course) ligger klar. Desværre er jeg en af dem, der har dræbt sin overlocker på en nål, så det er klart et af de vigtigste råd at lade være med at gøre den slags. ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie-Louise. Øv...heldigvis kan kniven jo rimelig nemt skiftes. Hvis du syer i den liberty jersey som er ret fast i det så vil jeg anbefale at du giver den lidt ekstra sømrum ned langs de indvendige bensømme, da der ikke er ret meget stræk i og bliver for stram i benene.

   Slet
 11. Fantastisk. Nu skal min overlocker sy et par leggings idag. TAK

  SvarSlet
 12. I love it! Fin, fin FIN DIY!

  PS: Kan du anbefale en overlocker? Jeg synes, det er et broget marked, og det er svært at vide, om jeg kan 'nøjes' med at slippe et par tusind eller skal ud i en større investering for at få en god kvalitet til hobby-syning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak:-) Har lige skrevet en varm anbefaling på bloggen.

   Slet
 13. Du er så COOL Line!
  1000 tak - tror jeg vil sy 100 par :-)
  God Sommer
  Kh Julie G.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Julie - du er sød:-) Og god sommer til dig!

   Slet
 14. Tak for din grundige vejledning Line, det skal helt sikkert afprøves, jeg har masser af jerseyrester og er vild med min overlocker (selvom det ikke er den du anbefaler:))
  God sommer.
  KH Mia

  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtig god arbejdslyst! Og som sagt så findes der også andre gode overlockere - den her får bare min anbefaling.

   Slet
 15. Fantastisk DIY...! Som altid.. Har lige overlocket et par sammen til Frida i str.92 efter et stof2000 mønster - de endte med at passe hende på 5..!! Så vil da klart tegne af efter et slidt yndlingspar i stedet..
  Kender du til bernette overlockerne..? Kan ikke helt finde ud af om jeg er fan af den jeg har købt..;)
  Kh Anne

  SvarSlet
 16. Tror ikke lige jeg kender bernetten........

  Ang stof2000 - så synes jeg de tager røven på deres kunder ved at sælge så elendige mønstre som de gør. Det er snyd og bedrag efter min mening - for folk bruger både penge på mønster og stof og så ender de ofte med et totalt ubrugeligt resultat. Jeg synes det er frækt! Har boycuttet dem......

  SvarSlet
 17. Du er jo simpelthen FANTASTISK :-)
  For lidt tid siden anbefalede du mig Pfaff symaskinen og nu laver du denne vidunderlige DIY.
  Håber du har tid til at lave et ligeså fantastisk arbejde til os der følger dig igen på nogle af dine andre skønne, skønne ting.

  Tusind tak.

  mvh
  Piximaxi

  SvarSlet
 18. Du er jo simpelthen FANTASTISK :-)
  For lidt tid siden anbefalede du mig Pfaff symaskinen og nu laver du denne vidunderlige DIY.
  Håber du har tid til at lave et ligeså fantastisk arbejde til os der følger dig igen på nogle af dine andre skønne, skønne ting.

  Tusind tak.

  mvh
  Piximaxi

  SvarSlet
 19. Ikke mindre end fantastisk! Og tusind tak for alle de andre, super fine og brugbare blogindlæg, du lige har fået lavet her på det sidste!

  SvarSlet
 20. Tak, jeg vil kaste mig ud i tajle-elastik på overlocker. Synes dog godt nok det har drillet en del - og elastikken bliver for stram, når jeg har syet den på med alm. symaskine til slut og tråden springer:-(
  Men jeg må strække lidt mere i elastikken og stoffet når jeg syer den på - og alt med måde - har lavet "trompeten" ;-)

  SvarSlet
 21. Det er fine gamacher - jeg tænkte på om du bruger tretrådet eller firetrådet overlock ?
  Og hvordan får du det sådan at man ikke kan se hvor du begynder at sy og hvor du stopper - i ribkanten ?

  SvarSlet