fredag den 19. juli 2013

Trådspænding

Jeg har ikke evnerne til at komme med den helt store udredning om trådspænding, men her er en lille bitte lyn gennemgang af hvordan det sådan overordnet fungerer.

I mit eksempel er OVERTRÅDEN= BLÅ og UNDERTRÅDEN =SORT

Det er OVERTRÅDEN du kan justere på.
Kig i din manual og se hvilken knap som justerer trådspændingen på din symaskine.
1: Når du indstiller trådspændingen, så sy altid i dobbelt lag stof
Hvis du syer med to forskellige farver i over og undertråd, vil du (næsten) altid kunne se en lille prik af undertrådens farve trukket frem på oversiden. Det ses ikke hvis trådene har samme farve.
På min symaskine står den som regel på noget i retning af 3-5

2: På billedet her under er OVERTRÅDEN for STRAM. Er det rigtig grelt kan overtråden trække stoffet sammen. Når OVERTRÅDEN er for STRAM skal du sætte trådspændingen ned på et LAVERE tal.

3: Her under er OVERTRÅDEN for LØS og kan slet ikke holde de to lag stof sammen. Du skal sætte trådspændingen op på et HØJERE tal.
Det kan tage lidt tid at finde den rigtig indstilling. Nogen gange er det meget lidt du skal rykke på knappen før det er helt perfekt, andre gange skal den helt op på et meget højt eller lavt tal. Det afhænger selvfølgelig af hvilken symaskine du har og hvilken tilstand den er i.
Er det helt umuligt at få et ordenligt resultat kan det være du skal sende den til et lille eftersyn hos en kvalificeret symaskine forhandler.


tirsdag den 16. juli 2013

Sytråd

Hvis din symaskine eller overlocker laver biks, så kan det være fordi den ikke er glad for billig sytråd. Trådspændingen kan drille fordi billig sytråd ofte er noget kraftigere og flosser en hel del mere end god kvalitets sytråd, som er blank og lækker i overfladen. Den billig tråd kan have en tendens til at trække stoffet sammen så sømmene bliver grimme.
En løsning på problemet kan være at bruge sytråd fra Amann eller Gütermann. Det forhandles hos de fleste stofforretninger og koster ca. 20 kr for en rulle.
Gå en meget lang bue uden om billig sytråd fra Stof&stil - det er roden til alt ondt. Deres overlocktråd er også helt ubrugelig.Det kan godt være du sparer et par kroner, men efter min mening er det ikke det værd.

Stof2000 har dog en overlocktråd som jeg synes er rigtig god - også selv om den er billig

mandag den 15. juli 2013

Fredag

Jeg havde huset fuld i fredags og der blev produceret massevis af fint sommertøj.
Jeg har lagt det jeg nåede at fotografere ind i kursisternes galleri

Anne er en af de få, som indtil nu har haft mod nok til at kaste sig ud i den nye computertaske. Hun er endt med det fineste pragteksemplar. Du kan se meget mere  her
Asli var også forbi og fik lavet sin mega flotte jakke færdig - se den her


torsdag den 11. juli 2013

Et rigtig godt fif.

Jeg har lovet at skrive lidt om trådspændingen på symaskiner, men inden jeg gør det så vil jeg lige komme med et alt afgørende fif.

Hvis du syer med en gammel slidt nål hvor spidsen er blevet sløv eller har fået et hak, så kan du ikke indstille den perfekte trådspænding.
Det er en fejl hvis du tror at nålen kun skal skiftes hvis den knækker - en frisk nål kan gøre en verden til forskel.


Er din symaskine halvtrist og syer grimt - så kan et lille nåleskift gøre mirakler.
Hvis du har fået ny symaskine, anbefaler jeg også at du starter med at skifte den nål som sidder i fra fabrikken.

Den pakke som fulgte med fra fabrikken, har jeg ikke meget fidus til. Køb dem jeg anbefaler her.
En billig symaskine kan opgraderes en hel del ved at bruge nogle gode nåle.

Din nål skal passe til det materiale du syer i. Syer du i tyndt stof, fx. Liberty eller voille, skal nålen have et lavt tal - brug størrelse 70.  Syer du i mellem kvalitet a la almindelig bomuld eller fx babyfløjl, skal du lidt højere op og bruge størrelse 80. Har du kastet dig over de meget kraftige kvaliteter som fx. tyk denim eller canvas, skal du gå efter de høje tal - 90 eller 100.

onsdag den 10. juli 2013

Symaskine

Her er den symaskine jeg til en hver tid anbefaler. Jeg har den selv og den er bare god. Den er billig, den kan ikke så meget, men den kan det den skal. Den er let at tråde og den er nem at indstille på både trådspænding og når du skifter mellem de forskellige sømme.
Den er lidt plastik agtig, lettere end fx. en Bernina, som må siges at være godt kram. Jeg anbefaler dog ikke Bernina, da jeg efterhånden har erfaret, at den ikke er god til de ting jeg ofte syer. For det første er den meget tung - det er selvfølgelig lækkert at den står godt fast, men det gør en Pfaff også selv om den er lettere. Nogle Berninaer (ikke alle) er ikke gode til at quilte, da trykfoden har et meget hårdt tryk og derfor skubber lagene unødigt sammen og nemt får det hele til at skride. En Pfaff er eminent til at quilte, da den har den uundværlige overtransportør, som ikke ret mange andre maskiner har.
Trykfødderne på en Pfaff er rigtig nemme at skifte. Man skifter med et smart kliksystem og de sidder godt fast til forskel for Bernina som fx. har en ret dårlig lynlåstrykfod. Måske ikke alle Beninaer, men jeg har set en del som sidder løst og er irriterende at sy med og gør det bare meget mere besværligt at sy en lynlås i.

Jeg vil lige skynde mig at sige at der helt sikkert findes andre gode symaskiner end Pfaff. Dette er bare min anmeldelse og anbefaling. Køber du en Select 3.0 går du ikke galt i byen. Du kan få den for ca 4000 hvis du søger lidt.

Ikke alle Pfaffer er gode. Hold dig fra dem som hedder noget med Hobby. De er dårlige. Pfaff select 2.0 har ikke overtranspotør, så gå uden om den. Gå efter en MED overtransportør.
Nogle symaskineforhandlere vil forsøge at overbevise dig om at du har behov for en kraftigere maskine - det er jeg uenig med dem i. Det er selvfølgelig rigtigt at 3.0´eren måske ikke er så velegnet til at sy cowboybukser og sejldug - så har du ønsker om det - så skriv lige, så skal du have gode råd om en helt anden type symaskine.
Udover select 3.0 har jeg en meget fin og fornem og DYR Pfaff quilt expression 4.0 til omkring 13000-14000 kr. Den er jeg bare aldrig blevet rigtig glad for. Den er computerstyret og har alverdens sømme og smarte detaljer. Den er smadder dyr og til gengæld meget sart og har ofte tekniske vanskeligheder.
Det som irriteret mig aller mest, er at den ikke er ret glad for pladevat på trods af navnet. Vil mene at quilt og pladvat burde gå ret godt hånd i hånd, men det gør det altså ikke her. Kommer der de mindste støvkorn fra pladevatten ned i maskineriet (og det gør der tit) så strejker den og nægter at sy og så bliver jeg altså, pænt sagt, hysterisk.

Jeg siger bare - gå UDEN OM computerstyrede symaskiner. Jeg anbfaler gammeldavs mekanik. Lad vær med at bruge en mega formue på en symaskine som kan alt muligt ubrugeligt som frister ved første øjekast - gå dog heller ikke efter de aller billigste modeller - det er på en eller anden måde også spild af penge.

Går du på syskolen eller skal du på workshop så er du velkommen til at prøve at sy på den Pfaff Select 3.0 som jeg på et tidspunkt var så heldig at få af pfaff.dk. Du sender mig bare lige en mail og reserverer den inden, så du er sikker på at den er ledig. Jeg var forelsket i maskinen inden sponsoratet, så dette er en oprigtig anbefaling.

Pfaff select 150, jubilæumsmodellen er også god, der følger nogle flere trykfødder med men er ellers den samme maskine som select 3.0.

tirsdag den 9. juli 2013

Ny taske

Jeg har lavet en ny taske som kan syes på Syskolen. Den er ikke overvældene svær, men der er dog en del detaljer og den bliver ret prof at se på, frem for en almindelig mulepose. Den er dejlig anvendelig og kan indeholde masser af sager. Du kan sagtens nå at sy den på et fredagsfix.
Er du vild med lige præcis den her blomstrede sag, så kan du købe og læse mere om prototypen her.

Overlocker

Jeg anbefaler varmt denne overlocker. Den hedder Bernina 700D og du kan nok finde den til omkring 4000 kr, mindre vil jeg ikke anbefale at ofre. Vil du tvært imord ofre lidt mere på bl.a en kraftigere motor, så gå efter den som hedder 800D eller 1150MDA.
Jeg har selv 1150´eren. Den er fantastisk. Alle mine elever og jeg syer på den dag ind og dag ud og har gjort det i årevis og den har aldrig været gået i stykker. Jeg har desværre ikke mødt andre overlockere jeg kan sende så varme anbefalinger efter.

Dette er ikke et sponsoreret indlæg (desværre:-)) Det er en helt ægte anbefaling og den er prøvet af på egen krop i årevis!

Begynd din opsparing idag - du bliver så glad for den.

mandag den 8. juli 2013

DIY - gamacher

Dette er bare en lille idé. Det er ikke fordi jeg har opfundet den dybe tallerken, men måske har du bare ikke lige tænkt at det var en mulighed.

Tag et par gamle gamacher som du ved sidder godt på dit barn.
Du skal klippe dem i stykker og kan ikke bruge dem igen bag efter, så du skal ikke gøre det med de dyre ynglings gamacher - men tænk på, hvor meget du sparer ved ikke at skulle købe et eller andet håbløst snitmønster, som meget muligt har en dårlig pasform eller slet ikke svarer til den størrelse der ellers står anført - Du har sikkert prøvet det - Spild af penge og tid!
Du kan også købe et billigt par i fx. H&M som har en god pasform. Det smarte er at du kan prøve dem på dit barn inden, så du er sikker på at de passer.

Jeg har købt et par til 49.95 kr
1: Vend vrangen ud.
2: Klip præcist langs overlockanten - altså klip sømrummet/overlocken af.
Vær præcis.
Pas på du ikke klipper for meget af, for så bliver det endelige resultat for småt. Giv dig tid til at gøre det omhyggeligt.
3: Du kan nøjes med at klippe det ene bukseben fri. Klip elastikken over i sammensyningen. Lad bare sidde og gør ikke noget ved oplægningen forneden i buksebenet.
4: Stryg hele stykket, så det er flat og pænt.
 5: Nu er det udklippede stykke din mønsterdel UDEN sømrum. Tegn et kryds på stykket. Det skal ligge vinkelret på benets nederste kant og krydse vinkelret lige i skridbuernes spidser, som vist på billeder. Den lodrette streg er nu din trådretning.
 6: Mål bredden aller nederst på buksebenet. I dette tilfælde måler den 14 ( str 86)
 7: Tegn en firkant (kvadrat) i papir som har samme mål som den nederste kant. I dette tilfælde blev min firkant 14x14 cm. Den skal bruges til at afslutte buksebenet pænt. Lad os kalde den MANCHETTEN.
 9:Til gamacher skal du bruge jersey. Helst en der strækker sig meget. Er der ikke nok stræk i stoffet, vil bukserne ende med at være for små.
10: Lig stoffet dobbelt. Placer mønsterdelene  på stoffet - husk at det er vigtigt at du følger trådretningen. Dvs den lodrette streg på mønsterdelen, skal ligge helt diagonalt med stoffets egkant. Tegn 1 cm sømrum rundt om alle delene. I toppen af buksen, der hvor elastikken skal sidde, tegner du 2 cm sømrum til ombuk.
11: klip delene ud efter den streg du har tegnet
12: Nu skal du igang med at sy, så start med at fjerne mønsterdelene. Lig de to MANCHETTER med ret siden opad
 13: Fold hver manchet midt på RET MOD RET som på billedet.
14: Hver manchet overlockes sammen på den lange led, så du nu har to rør.
15:Overlock skridtbuerne sammen - ret mod ret. Den korte er "midt for" og den lange er "midt bag"
16: Sy de inderste besømme sammen, skridtbuerne mødes pænt over hinanden.
 
17: Nu er bukserne og manchetterne syet sammen
 18: Fold manchetterne på midt, så den bliver halv så lang og overlockken ligger gemt inden i.
(Skærer den lige ud i pap med 4 billeder, så du kan se det fra alle vinkler)
 19: Lig en manchet ind i hvert bukseben og sy dem fast. Du skal sy alle 3 lag sammen i en omgang
 20: Vend retsiden ud. Hvis du synes manchetterne er for lange kan du give dem et lille ombuk, men de er ret fine på, også selv om de er for lange - og så er der plads til at vokse i dem.
21: Nu mangler du kun elastikken. Du skal bruge en som er 2 cm bred. Mål dit barn om maven. Klip en strimmel som svarer til målet. Klip uden sømrum da elastik udvider sig en smule når du overlocker den på. Jeg anbefaler at du bruger en ordentlig kvalitets elastik.
 22: Sy elastikken sammen som en ring (på alm. symaskine) Lig enderne ind over hinanden. Sådan ca 1,5 cm
23: Inddel både elastik og buksekanten i 4 lige store "lagkage stykker". Man kan også sige at du skal sætte en nål i både nord, syd, øst og vest. Jeg undlader at sætte en nål lige i sammensyningen på elastikken. På buksen bruger du "midt for" og "midt bag" sømmen som nord og syd.
 24: Lig elastikken ned i buksen på vrangsiden. Placer evt sammensyningen mellem nord og øst. Sæt elastikken fast til buksen med nåle i de 4 punkter.
25: Overlock elastik og buks sammen i den øverste kant. Elastikken skal meget gerne forekomme for lille, træk derfor let i den mens du syer så den kommer til at passe til omkredsen på buksen.
PAS PÅ nålene når du overlocker, overlockeren døer hvis du syer ind i en nål!!!
 26: Fold elastikken ned i buksen. Stoffet skal ligge stramt om elastikken. Sæt igen en nål i nord, syd, øst og vest
27: Sy elastikken fast ved at sy ned i overlocken, på din almindelige symaskine, mens du trækker i elastikken. Hvis du ikke trækker, kan elastikken ikke strække sig og bukserne bliver svære at få på.
Jeg starter altid en stikning ude i den ene side, i stedet for midt bag. Det er mindre synligt og meget pænere.
FINITO!!

Et par gode råd:

Det fungerer ikke ret godt at lave løbegang og trække elastik igennem i jersey. Denne metode hvor du overlocker elastikken fast, bliver meget flottere og ser mere professionel ud.

Jeg synes heller ikke jeg har set ret pæne resultater, ved almindelig oplægning med tvillingenål forneden i buksebenene. Manchetmetoden er meget flottere og sidder altid pænt på benet. Da omkredsen ofte er ret lille, bliver det tit en sjusket stikning, fordi det er svært at komme til. Du kan også risikere at komme til at trække mens du syer og ender med en trompetbuks.

Du kan også gøre det med et par gamacher i din egen størrelse.

Har du ikke en overlocker, så synes jeg du skal begynde at spare sammen nu! Måske kan din symaskine lave en eller anden elastisk søm som kan bruges til en start. Kig i din manual.

Har du spørgsmål så skriv endelig. Jeg modtager meget gerne kritik, så hvis der er nogle af punkterne som er svære at forstå så sig til.

På forhånd tak og god arbejdslyst!